Intohimoinen musiikillinen draama raumalaisen runoilija Unto Koskelan lyhyestä ja vaiherikkaasta taiteilijan elämästä.
Kuubalainen serenadi päättää raumalaisaiheisten näytelmien sarjan Rauman Kaupunginteatterissa. Näytelmä lähestyy Raumaa ja raumalaisten menneisyyttä urbaanista näkökulmasta. Sataman miehet tuovat värikkyyttä kaupunkikuvaan ja naiset aitoa rakkautta ja paheellisuutta. Elokuva ja musiikki ovat tärkeässä osassa luomassa kuvaa aikakaudesta. Toinen puoliaika siirtyy seuraamaan elämää Helsingissä, jossa vauhti ei vähene.
Monilahjakkuus Koskela (Lauri Ketonen) erotettiin lukiosta moneen otteeseen käytöksensä ja runojensa takia, hän toimi säestäjänä mykkäelokuvissa, sairasti epilepsiaa jota lääkittiin morfiinilla, kirjoitti runoja ja romaaneja. Unto Koskelan elämää seuraten, näytelmä kertoo myös dekadentin salonginpitäjä Minna Craucherin (Satu Silvo) tarinaa viime vuosisadan alun taiteilijaryhmä Tulenkantajien lähipiirissä. Minnan salongin vakiovieraita ovat Koskela ja ystävänsä Mika Waltari (Reidar Palmgren) sekä runoilija Uuno Kailas (Timo Julkunen).
Näytelmä näyttää liian nopeasti eletyn elämän raadollisuuden ja jättää ilmaan kysymyksen. Myös Unto pohtii elämänsä aallonpohjassa, mitä hänestä jää jäljelle, kun kaikki myllerrys on ohi.
ENSI-ILTA
7.9.2013
KÄSIKIRJOITUS
Panu Rajala ja Tapio Niemi
OHJAUS
Kirsi-Kaisa Sinisalo
www.raumanteatteri.fi